Miksi kilpailla musiikissa?

Musiikki on yksi taiteen muoto ja siksi moni on sitä mieltä, että musiikissa kilpailu on mahdotonta. Voidaan ajatella, että kaikenlainen musisointi on jonkun näkökulmasta taidetta ja siksi yhtä arvokasta ja hyvää. Tämä on epäilemättä totta. Musiikilla ja kaikella muullakin taiteella on itseisarvo sinänsä. Musiikin tuottaminen tuo myös taiteilijalle itselleen, olipa kyseessä ammattilainen tai harrastustaan juuri aloittava henkilö, valtavaa iloa ja nautintoa. Kilpaile musiikissa on kehotus, joka saattaa jopa pilata jonkun muusikon suhteen musiikin tekemiseen. Toisaalta kilpailemisesta voi löytää myös muita näkökulmia. Kaikenlainen kilpaileminen nimittäin voi motivoida ihmistä kehittämään itseään paremmaksi valitsemassaan lajissa. Olipa sitten kyse musiikista, urheilusta tai vaikka bisneselämästä. Kun sitoutuu osallistumaan vaikkapa maratonille tulevana keväänä, tietää että päästäkseen kunnioitettavassa ajassa maaliin, on treenattava kunnolla ennen kisaa. Jos kaipaa motivaatiota kehittymiseensä, kilpaile musiikissa!

Kilpailu kehittää taitoja

Coupe Mondiale, yksi maailman tunnetuimmista harmonikkakilpailuista on erittäin arvostettu musiikkitapahtuma. Se on järjestetty kansainvälisen harmonikkaliiton jäsenmaissa jo vuodesta 1948 lähtien. Suomessa tapahtuma on järjestetty kahdesti: ensimmäisen kerran vuonna 1975 ja edellisen kerran 2015. Tällaisen kilpailun järjestäminen on aina suuri kunnia isäntämaalle ja jokaisen harmonikansoittajan ykköstapahtuma. Moni on saattanut ennen kyseisen tapahtuman yleisössä istumista ajatella, ettei ikinä kilpaile musiikissa, mutta koettuaan ja nähtyään kisan, on saattanut tulla toisiin ajatuksiin. Kyse ei nimittäin ole siitä, että osanottajat kilpailevat toisiaan vastaan, vaan yksinkertaisesti haluavat päästä omalta osaltaan huippusuoritukseen. Kun kaikki nämä lahjakkuudet ovat vielä kokoontuneet samaan tilaan esiintymään, syntyy upea kokemus, joka varmasti on motivoinut lukuisia niin nuoria kuin vanhempiakin muusikoita panostamaan entisestään harjoitteluunsa. Siksi paras ohje onkin, kilpaile musiikissa, kilpaile itsesi kanssa, älä muita vastaan. Tällä tavalla kehityt lajissasi päivä päivältä yhä paremmaksi.

Coupe Mondiale -tapahtumaan osallistuvat maailman parhaat nuoret harmonikkataiteilijat eri puolita maailmaa. Osallistujia saapuu noin 25 eri maasta; niin Euroopasta, Aasiasta, Pohjois-Amerikasta, Etelä-Amerikasta sekä Tyynen meren alueelta. Kisassa on suuri määrä osallistujia, yhteensä yli sata ja he tyypillisesti he edustavat eri musiikkiyliopistoja. Tästä syystä kisaajat ovat luonnollisesti hyvin nuoria, heidän keski-ikänsä onkin noin 22 vuotta. He kaikki ovat todennäköisesti joko pitäneet itsestäänselvyytenä tai tulleet kannustetuksi osallistumaan tähän suosittuun tapahtumaan, joka melko varmasti on heidän uransa suurin siihenastinen musiikkikilpailu. Jotkut heistäkin ovat voineet ajatella, etteivät esimerkiksi esiintymisjännityksen vuoksi kilpaile musiikissa lainkaan, mutta käytäntö on osoittanut, että osallistuminen kannattaa ja mukaan kilpailuun pääseminen on lopulta ainoastaan suuri kunnia.

Kilpailut tie paremmalle uralle

Kun puhutaan ammattimuusikoista, musiikkikisoihin osallistumista pidetään monesti automaattisesti työhön kuuluvana asiana, jota kautta saadaan omia taitoja ja osaamista esille. Tämä on epäilemättä oikea arvio, sillä kilpailuja seurataan tarkasti ja niiden ulkopuolelle jäävien voi olla vaikea profiloida itseään maailman huipulla toimivana muusikkona. Kilpaileminen voi olla kuitenkin hyödyksi myös harrastelijalle, ei ainoastaan ammattilaiselle. On olemassa muitakin kisoja, jotka voivat sopia paremmin vähemmän treenanneelle muusikolle tai sellaisiksi haluaville. Kisat voivat myös olla tie harrastajasta ammattilaiseksi jo pelkästään siksi, että niissä saattaa tavata ihmisiä, joilla on suhteita, joita tarvitaan siihen, että lahjakkaasta tuntemattomuudesta voidaan tehdä tähti. Ja vaikka äkillistä muutosta uralla ei tapahtuisikaan, voivat kisat toimia motivaattorina ja oppiahjona kohti parempia taitoja. Kun altistaa itsensä itseään lahjakkaampien seuralle, voi lähes puolivahingossa oppia uutta ja kehittyä osaamisessaan. Kilpaile musiikissa, osallistu tapahtumiin, tapaa ihmisiä ja sinustakin tulee taitavampi muusikko.